Monday, January 16, 2012

Seriously, Please.

Ada orang tak kaya, tapi nampak mahal. *Uhum.* Ada orang kaya, tapi nampak biasa. Biasa, as in not standing out, bland and safe. Tapi, that is okay lagi. Macam mana pulak yang kaya tapi...err...blergh?

Style and Money are not on the same chapter. Designer high-end labels and Money, yes. Style and Money, no. *Emphasizing!*

There are some of us who are not blessed with financial wealth, instead, blessed with a sharp sense of style and intense passion for fashion. There are some of us who are rich as shit but do not have the sense of style.

I know a few girls who only wear designer and high-street labels. Rich as fuck. Sekali masuk satu store habis sampai lima, enam ratus. Pergi pasar malam lecak lecak, lenjan sandal Nine West. Pergi class lanyak bag DKNY.


Isn't she a sweetheart?*Drools.*

Tapi orang still panggil dia mak cik. Dah style dia memang macam mak cik. Pakailah barang mahal macam mana pun. Another friend of mine pulak, semua orang tau dia load gila. Her driver would drive her around in BMWs, Benzes, etc. Her cellphone(s): Blackberry Bold 4, Iphone 4, Samsung Galaxy Note. Senang cerita, apa kau dengar baru launch kat news dua malam lepas, itulah yang dia pakai. But then semua orang asyik, 'Ah, she's so sweet. She's so humble' sebab baju dia memang tak stand out. Orang ingat dia pakai baju murah murah je sebab dia humble, down to earth. Haha. Get real lah doe. Tak adanya orang kaya nak beli baju kat Brands Outlet Store or Kedai Hari-Hari. Baju kosong bosan dia yang macam macam colour tu ada Zara, Dorothy Perkins, Topshop, semua ada. Jeans dia yang cutting bukan bukan tu ada Roxy, Miss Selfridge, etc.

SHE IS NOT LOW PROFILE, SHE JUST DOESN'T KNOW HOW TO SPEND HER MONEY.

Ada jugak orang yang boleh afford to look good tanpa perlu spend banyak duit. Bila nak beli barang yang ada label, tunggu masa sale, cari pre-loved goods online atau rapat rapatla dgn orang yang kerja kat store tu. *Clears my throat.* Bukannya mustahil nak dapat baju Topshop at the price of RM30. Dan biasa nya, orang yang rajin nak stylo mylo akan suka label. Automatic bila orang tanya, "Cantik baju! Beli kat mana?" Mestilah akan jawab "Kat Forever 21." Bukannya, "Aku beli kat Mid Valley je." A label can define one's sense of a fashion.

Biasanya orang yang pakai Roxy, agak simple. Tak suka nak put in much effort tapi still nak look cute yet sporty. Sebab Roxy banyak t-shirts and sweaters. Orag yang pakai Guess pulak, loves to look hot and sexy. Guess outfits selalunya plunging neckline, form-fitting, kilat-kilat. So orang yang concerned about her fashion sense and how the clothes she puts on reflects her personality, label is important. Label is a definition of style. Bukannya setakat nak tunjuk banyak duit aje. Therefore, tak semestinya orang yang cakap, "Baju I mostly Topshop," dia nak berlagak. It could simply mean that she likes quirky things.

So, open up your mind. Jangan cepat sangat nak tuduh orang berlagak kaya.

5 comments:

  1. or org yg pakai roxy ialah bdk sekolah baru nak up and x berani nak pakai anything fashionable and roxy is the only affordable brand that is safe and will kinda make you look expensive walaupun tshirt biase because of the humongous logo on its product. so org yg pakai roxy lg belagak kaya, brand2 lain humble je, x obvious pun logo dia

    ReplyDelete
  2. hoii. kenapa mengamuk ni? haahaha

    ReplyDelete
  3. roxy is sucks. sorry bebeh. i just love armani. oooo.

    ReplyDelete
  4. tapi aku betul2 nak bersimpati kat orang yg kaya tp tareti na nampak 'ada'.

    ReplyDelete